Informatie over de soorten mitrailleurs die het Nederlands leger in gebruik heeft gehad kunt u vinden
via onderstaande link: Lees meer . . . . (Info van Stichting 'De Greb')
 
In deze rubriek gaat het over mitrailleurs die voor luchtdoelbestrijding zijn ingezet.
Klik op de foto om naar het betreffende fotoalbum te gaan. 

 

De mitrailleur Browning .50 M2

Het Browning M2-machinegeweer is een zware mitrailleur die is ontworpen tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog door John Browning. Het wapen is bij veel strijdkrachten overal ter wereld tot op de dag van vandaag nog steeds in gebruik.

De mitrailleur Schwarzloze M.08-15

De Schwarzlose M.08 was een Nederlands machinegeweer ontworpen door Andreas Wilhelm Schwarzlose. Hij kreeg octrooi op zijn machinegeweer in 1900 en begon vanaf toen met een productie in zijn eigen kleine fabriek te Berlijn. Later werden de mitrailleurs geproduceerd door de Österreichische Waffenfabriks Gesellschaft in Steyr.

Voor meer informatie, de kenmerken en overige info: 

Klik hier . . .  (Bron Wikepedia)

De mitrailleur M25 (Spandau)

De Spandau M.25 was een (volgens het toenmalige internationale militaire spraakgebruik) zware mitrailleur, die in Duitsland aanvankelijk onder licentie van Maxim werd geproduceerd en vervolgens naar Duitse inzichten werd gemodificeerd. Hoewel deze mitrailleur in principe door één man kon worden bediend, werden organiek een commandant en enkele manschappen bij dit type mitrailleur ingedeeld. De lichte mitrailleur Maxim 08/15 was wel bedoeld om door een man te worden bediend.

Voor meer informatie, de kenmerken en overige info: Klik hier . . .  (Bron Wikepedia)

De mitrailleur Vickers M.18 (No. 2)

De Vickers M.18 is de Nederlandse naam van een oorspronkelijk Engelse mitrailleur. Het was een watergekoelde mitrailleur met koelmantel voor 3 liter water. Het wapen was in vergelijking tot andere mitrailleurs uit die tijd veel lichter; het woog minder dan 20 kg waar de andere wapens rond de 30 kg wogen. Het wapen werd door het Nederlandse leger gebruikt vanaf 1918 tot in de meidagen van 1940.

Voor de geschiedenis, de kenmerken en overige info: Klik hier . . .  (Bron Wikepedia)

De Lewis M.20 is een lichte mitrailleur die werd ontworpen door de Amerikaanse kolonel Isaac Newton Lewis (1858-1931). Het wapen was vanaf 1920 tot 1940 (en bij de Duitse bezetter van 1940-'45) in Nederland in gebruik (het getal achter de 'M' verwijst, net als alle andere wapens van de Koninklijke Landmacht, naar het jaar van invoering).

Bron: Wikepedia

Meer informatie: Lees meer . . . . .

De FN MAG mitrailleur is een automatisch, luchtgekoeld, licht machinegeweer dat werkt volgens het principe van gasdruk. De munitietoevoer vindt plaats met behulp van een patroonband, waarbij een vuursnelheid wordt bereikt van ongeveer 700 tot 750 schoten per minuut. Het wapen is in principe door 1 persoon te bedienen, maar voor het snel herladen en corrigeren van de schutter is een helper gewenst. Het wapen, waarmee alleen automatisch kan worden gevuurd, wordt gebruikt voor afstanden tot 800m op de voorsteunen, en tot 1100m op de 3-poot. Ook kan het wapen gemonteerd worden op voertuigen door middel van een (per voertuig verschillend) affuit.

De mitrailleur werd geproduceerd door de Fabrique Nationale de Herstal in België en is ontwikkeld in de jaren vijftig. De productie van deze mitrailleur werd ter hand genomen vanaf 1958 en is sindsdien in meer dan 80 landen over de gehele wereld in gebruik genomen, waaronder Nederland. Het kaliber is 7.62x51mm NAVO, dit kaliber werd door de NAVO als een standaard ingevoerd. MAG staat voor Mitrailleuse d'Appui General.

Bron: Wikepedia. Lees meer . . . 


De M55 Vierling mitrailleur

De M-55 Vierling mitrailleur werd in de periode 1960-1983 bij de luchtdoelartillerie gebruikt voor het uitschakelen van zeer laag vliegende luchtdoelen. Hij werd in de Vietnam oorlog door de Amerikanen ook veel gebruikt om personeel mee uit te schakelen (d.m.v. vlakbaanvuur). Hij kon als half track, los achter een voertuig geplaatst worden maar ook op een voertuig geplaatst worden. Zowel het voertuig als de bewapening stamt uit de 40-er jaren. Beiden werden in Amerika ontworpen en gebouwd. 
 
Gegevens: 
- Bestrijding van luchtdoelen tot ca. 900m. 
- Bestrijding van gronddoelen tot ca. 1800m. 
- Kaliber .50 (12,7 mm) 
- Gewicht (Los) 1350kg. 
- Vuursnelheid 450/550 Schoten per minuut per mitr. 
- Afvuring : Elektrisch 
- Schootveld : 360 Graden. 
- Elevatie van -10 tot 90 Graden (op DAF / Halftrack vaak beperkt) 
- Bediend door 1 Wmr met 3 kanonniers (waarvan vaak 1 bestuurder) Bij de luchtdoelartillerie diende een Daf YA 328-uitvoering       met een vierling M-55 in de laadbak. De M-55 kon door een oprij goot in de laadbak getrokken worden d.m.v. een liersysteem.
 

M90 mitrailleur

Tweeloops watergekoelde halfautomatische mitrailleur met een vermogen van circa 350 schoten per minuut. 
 
Het kaliber was afhankelijk van het land van gebruik.
Voor Nederland: 11mm Beaumont geweermunitie en na ombouw vanaf 1908 6.5mm.
 

 

   
© EMBEESOFT 2019 Joomla versie 3.10.9