Selecteer de taal

 
Organisatie Luchtdoelartillerie
 Auteur: Rinus Baaijen, Kap bd Lua

De rubriek Organisatie Lua bestaat uit diverse subrubrieken.

De organisatie van de Luchtdoelartillerie is vanaf het begin vrij onoverzichtelijk verlopen. Dit kwam enerzijds omdat het als 'nieuw wapen' eerst moest worden uitgezocht en ontwikkeld. Doordat tijdens de 1e Wereld Oorlog veel luchtvaart schendingen hebben plaatsgevonden boven ons land werd de behoefte om daar iets aan te doen steeds groter. Tussen de beide wereld oorlogen wilde de legerleiding wel vernieuwen, maar de regering hielp niet echt mee. Verder was door de op handezijnde 2e wereld oorlog de vraag naar oorlogsmateriaal heel groot. Nederland stond,  als afwachtend land, daardoor achter in de rij.

Om een goed beeld te krijgen hoe dat allemaal is verlopen geeft het document van dhr van Loo en van der Vegt, beide werkzaam voor het NIMH, een goed beeld over de verschillende organisatiefasen vanaf het begin tot op heden.

Om dit document te bezien: Klik hier . . . 

Het fotoalbum bestaat uit foto's en informatie over de verschillende eenheden die in die tijd opgericht en weer ontbonden zijn, welke emblemen bij de onderdelen zijn gevoerd en enkele overzichten van welke commandanten in die jaren over de verschillende eenheden het bevel hebben gevoerd.

Om naar de respectievelijke fotoalbums te gaan kunt u op onderstaande links klikken.
De hoofdrubriek 'Organisatie Lua', Klik hier . . .
De subrubriek 'Eenheden Lua', Klik hier . . .
De subrubriek 'Emblemen', Klik hier . . . 
De subrubriek 'Eenheidscommandanten', Klik hier . . .