Selecteer de taal

ORGANISATIE DGLC
Auteur: Rinus Baaijen, Kap bd Lua

Noot:  

Hieronder staat de organisatie zoals die was ten tijde van de oprichting van het DGLC in 2009. Inmiddels zijn er uitbreidingen en ontwikkelingen voor de toekomst.

Huidige situatie: klik hier . . .

Voor de laatste stand van zaken kunt u recente informatie krijgen via de links onder aan de pagina.

1. 800 Ondersteuningssquadron

800 Ondersteuningssquadron bestaat uit een staf en 3 vluchten (deeleenheden) met elk een specifieke taak. De CIS-vlucht (communicatie- en informatiesystemen) zorgt voor de data- en stemcommunicatie tussen de operationele eenheden. De logistieke vlucht zorgt voor de bevoorrading en het transport. De Force Protection-vlucht bewaakt en beschermt de eenheden.

2. 802 Patriot-Squadron

802 Patriot-squadron is verantwoordelijk voor de inzet van het Patriot-luchtverdedigingssysteem. Dit bestaat uit een radar, een vuurleidingscentrale, lanceerinstellingen en stroomvoorziening. Vanuit mobiele commandoposten worden de eenheden aangestuurd.

802 Squadron bestaat uit een staf en 5 vluchten: een logistieke vlucht, een commandovoeringsvlucht en 3 Patriot-vluchten, de zogenoemde vuureenheden met de daadwerkelijke wapensystemen. Het commandovoering element stuurt deze aan en is de verbindende schakel met het hogere niveau. De logistieke vlucht zorgt voor het onderhoud en logistieke ondersteuning.

3. 13 Luchtverdedigingsbatterij 'Ypenburg

Het AGBADS-, UDIS- en Stinger-peloton zijn bij 13 Luchtverdedigingsbatterij ondergebracht. De batterij zorgt hiermee voor de luchtverdediging op middellange tot zeer korte afstand. 13 Luchtverdedigingsbatterij bestaat uit een staf, een verbindingsgroep en 4 operationele vluchten.

De volgende 2 vluchten vormen samen AGBADS (army ground based air defence system):

  • de radarsystemen TRML en AN/MPQ-64, de vuurleiding en AMRAAM-pelotons.
  • Het Stinger-peloton zorgt voor de luchtverdediging met het Fennek-verkenningsvoertuig SWP (Stinger weapon platform) en Stinger Manpad (vanaf de schouder gelanceerd).

De andere 2 vluchten van 13 Luchtverdedigingsbatterij:

  • Het Counter Rockets, Artillery and Mortar-peloton detecteert van raketten, artilleriegranaten, mortieren en drones met UDIS.
  • Het logistiek peloton zorgt voor onderhoud, bevoorrading en berging.

4. Fluabwehrraketengruppe 61

Flugabwehrraketengruppe 61 is een Duitse operationele luchtverdedigingseenheid. Met haar wapensystemen biedt de eenheid bescherming tegen luchtdreigingen op de korte afstand. De eenheid bestaat uit ongeveer 400 militairen en is gelegerd in Todendorf/Panker aan de Duitse Oostzeekust. Flugabwehrraketengruppe 61 bestaat uit 4 squadrons:

  • 1 Mantis-squadron

  • 3 LeFlaSys Squadron

  • Het HQS-squadron zorgt voor logistieke ondersteuning, communicatie- en informatieverbindingen en ondersteunt met de LÜR radar.

  • Het trainingssquadron traint het personeel met simulatoren voor alle wapensystemen.

5. Opleidings- en Trainingscentrum

Het Opleidings- en Trainingscentrum verzorgt alle luchtverdedigingsopleidingen en specifieke rijopleidingen en ondersteunt (internationale) trainingen. Het centrum heeft een groot aantal geavanceerde wapensysteemsimulatoren.

6. Kenniscentrum

Het kenniscentrum zorgt voor het verkrijgen, borgen en delen van kennis op het gebied lucht- en raketverdediging. Met deze kennis wordt ook sturing gegeven aan de (in)richting van de DGLC. Het centrum zorgt verder voor technische en tactische documentatie en procedures en ondersteunt en adviseert bij de aanschaf van nieuwe systemen en materieel.


Meer informatie over de nieuwste ontwikkelingen en gebeurtenissen van het DGLC en de HCGLVD krijgt u via:
Facebook van het HCGLVD: klik hier . . .  of rechtstreeks van de website van het DGLC: klik hier . . .
Bron teksten: Afdeling communicatie van het DGLC

Bronnen: Wikipedia, Defensie.nl