Dit is een uitgave van de Historische Collectie Grondgebonden Luchtverdediging (www.hcglvd.nl)        
HCGLVD / Postbus 90004 / 3509 AA Utrecht / Telnr: 0493-598850 (alleen wo & do)                              
Bezoekadres LtGen Bestkazerne / Ripseweg 1 / 5816AC Vredepeel / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 

ERVARINGEN VAN EEN MISSILEMAN (door Willem Minderhoud)

In 1959 reisde een eerste groep luchtmachtmilitairen af naar Fort Bliss, Texas, om te worden opgeleid tot ‘operator’ op het toen nagelnieuwe NIKE geleide wapensysteem. Eén van hen was de toenmalige Sergeant-Majoor Willem Minderhoud. Ca. 15 jaar na dato publiceerde hij zijn herinneringen in 10 afleveringen in de ‘BOOSTER’, het onderdeelsblad van de 1e Groep Geleide Wapens (1GGW). De titel van deze serie artikelen was ‘Ervaringen van een missileman’, gepubliceerd onder het pseudoniem ‘LESSWOOD’.

Het verhaal gaat niet zozeer over de NIKE-opleiding zelf maar geeft een prachtig tijdsbeeld over hoe de KLu en het betrokken personeel omgingen met de introductie van een volstrekt nieuw wapensysteem en de opleiding in een -toentertijd- vreemd land. Dit is het verhaal van de eerste geleide-wapens pioniers, velen zouden volgen.                                       

Met toestemming van zijn zoon, AOO b.d. Adrie Minderhoud (die zelf later NIKE Launching Control Officer werd en zijn luchtmachtloopbaan beëindigde als Hoofdopzichter Vuurleiding PATRIOT) worden zijn belevenissen hier nogmaals gepubliceerd. De cursieve teksten zijn de annotaties van de bewerker (Ronald Dorenbos, HCGLVD). Een deel van de foto’s is welwillend beschikbaar gesteld door AOO b.d. Pieter Meijn, zelf één van de deelnemers aan de beschreven reis.  

   
© EMBEESOFT 2019 Joomla versie 3.10.9